Monday, November 29, 2010

Etika di Alam Cyber

Etika adalah prinsip-prinsip atau standard perilaku manusia. Cyberethics adalah kod perilaku di Internet. Berdasarkan akal dan penilaian yang baik, cyberethics juga termasuk taat undang-undang yang berlaku untuk perilaku online. Apabila anda mengamalkan cyberethics , anda lebih mungkin untuk memiliki pengalaman internet yang lebih selamat dan menyenangkan.Berikut adalah beberapa cadangan:

Gunakan Internet untuk berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang lain. E-mel dan mesej akan memudahkan anda untuk berhubung dengan rakan dan ahli keluarga, berkomunikasi dengan rakan kerja, dan berkongsi idea dan maklumat dengan orang-orang di sekitar bandar anda atau seluruh dunia. Menyertai forum dalam internet dan laman rangkaian sosial juga cara yang baik untuk terlibat dengan orang dalam talian.

JANGAN menjadi seorang cyberbully. Apabila berhadapan dengan orang dalam talian berbicara seperti anda berbicara secara berdepan dengannya. Bertolak ansur dan menghormati.orang lain Jangan kasar atau menyakiti hati orang lain, jangan menggunakan bahasa yang buruk, dan tidak membuat ancaman atau cuba untuk menghina orang lain. Ketika anda taip, pastikan butang Caps Lock anda dimatikan atau mungkin orang akan berfikir bahawa anda menengking kepadanya.

Lapor kepada pihak berkuasa jika berlaku cyberbullies. Catat setiap komentar yang anda terima dari cyberbully; suruh cyberbully berhenti mengganggu anda. Jika dia enggan, lapor kepada pihak berkuasa.

JANGAN menggalakkan cyberbullies berlaku. Jika seseorang yang anda jumpa dalam talian menghina anda atau mengatakan sesuatu yang mengancam anda, abaikan saja. Berdebat dengan cyberbully boleh mendorong perlakuannya bertambah buruk. Jika anda menolak untuk berdebat, sekiranya berpeluang, mereka akan berhenti mengganggu anda. Jika cyberbully mengganggu anda melalui e-mel atau mesej, anda juga boleh menggunakan built-in filters untuk mengelakkan cyberbully menghubungi anda.

Gunakan Internet untuk mendapatkan kajian dan maklumat. Internet seperti perpustakaan yang terbesar di dunia, dikemas penuh dengan maklumat pada setiap topik, dari sejarah kuno sampai kejadian terkini, dari matematik dan sains dengan seni dan antropologi. Maklumat yang anda dapati secara online dapat membantu anda untuk menguruskan hidup anda, meningkatkan kualiti pekerjaan anda, dan membuat keputusan penting dengan tahap yakin diri yang lebih tinggi.

JANGAN menggunakan maklumat yang anda cipta sendiri. Terdapat banyak maklumat di internet yang boleh anda salin dan menggunakan semula maklumat yang anda dapati secara online. Mengiktiraf maklumat yang anda perolehi dalam internet sebagai hasil kerja anda merupakan suatu sikap yang tidak jujur malah melanggar undang-undang. Jika maklumat yang anda perolehi dilindungi hak cipta, melalui undang-undang ia merupakan hak milik orang lain. Jika anda menggunakannya tanpa kebenaran atau Attribution yang sesuai, anda telah melanggar undang-undang hak cipta.

Nikmati muzik, video dan permainan di Internet. Ada banyak laman web di internet yang boleh anda dapatkan muzik baru, menonton filem dan video lain, atau bermain dan belajar tentang permainan komputer.

JANGAN men-download atau berkongsi maklumat hak cipta. Jika anda men-download dan mengedar hak cipta muzik, video, permainan atau bahan lain melalui Internet tanpa kebenaran atau bayaran yang tepat, anda dikira mencuri.

Anda boleh membeli-belah, urusan bank dan membayar bil secara online. Internet memudahkan anda untuk menguruskan banyak urusan secara online yang dapat menjimatkan masa dan wang.

JANGAN terlalu mudah berkongsi maklumat peribadi. Hati-hati tentang jenis dan jumlah maklumat yang anda kongsi dengan orang dalam talian. Hati-hati terutama orang yang anda tidak kenal atau laman web yang berkemungkinan tidak selamat. Mendedahkan maklumat peribadi boleh menjadikan anda sebagai sasaran bagi penjahat dalam talian atau cyberbullies. Untuk memastikan anda berada di laman yang selamat, periksa untuk jika URL bermula dengan https (s “” singkatan dari “dalam”;). Juga, cari address bar hijau atau sijil keselamatan-yang diwakili oleh ikon seperti kunci-satu tempat yang belum dibuka di tetingkap pelayar. Klik dua kali sijil tersebut untuk memastikan nama pada sijil alamat web sesuai.

Guna Internet untuk memperluaskan rangkaian sosial dan perniagaan anda. Laman rangkaian sosial dan perniagaan boleh membantu anda mencari teman lama dan mendapat teman baru, bina dan jaga hubungan profesional anda, dan bina reputasi online anda.

JANGAN berbohong. Apabila berinteraksi dengan orang online, anda hendaklah jujur, dan tidak perlu berpura-pura menjadi orang lain. Jika seseorang bertanya soalan yang membuatkan anda berasa tidak selesa atau seseorang meminta anda mendedahkan terlalu banyak maklumat peribadi, anda tidak perlu mengendahkannya.


semua perkara di atas adalah sekadar cadangan kepada anda semua sebagai pengguna... moga anda semua SENYUM selalu k....:)